Follow

Om jag vill ersätta fb-grupper med en annan plattform, har ni förslag på något annat? Jag vill mer ha som forum snarare än chatt. Bra om det finns gratishosting men okej om det kostar lite grann.

Det här är för att organisera en förening med mycket diskussioner.

kanske @civictechse har pejl på bra verktyg för att organisera föreningar?

@samuel Kanske Discourse. Men jag okunnig, särskilt om hur fb-gruppen används. Generellt svårt att få folk att använda något annat än fbs olika tjänster är det ju.

@ganska @samuel För forum: Loomio eller Discourse som båda har omröstningsfunktioner, båda skrivna i Ruby. Flarum verkar fint om en föredrar PHP. För svenska föreningar som ska ha styrelse- och medlemsmöten rekommenderar jag VoteIT voteit.se/ där en större versionsuppgradering är på gång. Release "when it's done" eller vad säger @johan ?

@mattiasaxell @ganska @samuel Lite så. VoteIT måste kunna lösa en väldig mängd mötesscenarion för föreningar, och nu bygger vi om från grunden med websockets och rubbet. En version som ersätter nuvarande VoteIT gissar jag kan vara klar tidigast i sommar. Jag hoppas att det då ska finnas en gratistjänst för enkla behov. Det är fri programvara, men för de flesta är det billigare att gå med i föreningen och få hosting än att drifta själva.

@samuel Det har vi! Vi har själva nyligen startat ett Discourse-forum på forum.civictech.se. Vi kommer arra ett Civic Tech Lab om Community Tools och bl.a. Discourse.org den 16/2. Kommer mer info på forumet snart! :) @pernillan tar gärna ett snack med dig kring detta också! :) Ser för övrigt at även Mastodon har Discourse-forum på discourse.joinmastodon.org!

@civictechse @pernillan Vilken setup har ni? Jag funderar på att hosta själv för min förening

@samuel @civictechse @pernillan hej samuel! petter här från collective.tools - jag installerade den som ett test baserat på ansiblekod från Webarchitects (hostad på hetzner) - vi funderar på att börja erbjuda det som en tjänst om det finns intresse. kan också dela halvfärdig ansible-kod om du vill bidra ;)

@p_jo @civictechse @pernillan Ahhh! Det låter spännande! Jag är nog både intresserad över att hosta själv men kanske ännu mer om man kan betala för tjänsten. Då slipper jag bli evigt ansvarig i min förening :)

@samuel @civictechse @pernillan coolt, tror att det skulle bli samma typ av server och pris som för våra Nextcloud-installationer - €20 ink månadsvisa uppdateringar, skulle det va intressant?

@p_jo @civictechse @pernillan Bra att veta! Jag ska kolla läget. Annars testar jag att sätta upp på någon privat server

@samuel Lemmy blir mitt svar faktiskt. Federerad Reddit-klon. Vilket betyder att varje grupp/förening kan ha en "subreddit" med egna moderatorer, trådar, kommentarer osv.

Jag har planer att hosta en Lemmy i min miljö men jag har så många planer och en ny matrix instans är högst på listan.

@stemid Hmm, får kika på det. För min del är det inte så viktigt att det är federerat. Vår förening har behov av att prata med folk i föreningen, behövs inte att prata med folk utanför.

Vi har ett gäng olika grupper inom föreningen som har behov av att se vad den egna gruppen säger. En person ska kunna vara med i olika grupper

* En grupp på 6 personer
* En grupp på 8 personer
* En grupp på 20 personer
* En grupp på 100 personer (men de måste inte nödvändigtvis ha tillgång)

@stemid Lemmy ser ju rätt bra ut. Ska kolla vidare!

@samuel Ja jag förstår att det är över överkill men jag rekommenderar det mycket för att jag själv tycker det är coolt. I en perfekt värld hade jag haft en lemmy instans uppe nu och gett den till dig att använda. Så mycket man vill hosta, så lite tid.

@samuel @stemid
Det lyder jo næsten som om at du bare har brug for et forum. Jeg har kun selv brugt phpbb og fluxbb, men der kan du bare oprette brugergrupper og bestemme hvilke fora de har adgang til og så kræver de kun en almindelig billig webhost.

@smpl @stemid Ja, jag lutar mer och mer till att forum är det jag vill ha :) Jag fick tips om mobilizon.org som verkar bra

@samuel
Ja, Mobilizon virker som en god platform til events. Til at planlægge datoer for events findes der også Framadate, der kommer fra samme udviklerkollektiv. De er vist nok begge to federeret.

Sign in to participate in the conversation
Mastodon.se

Mastodon-instance for Swedish. Requires a written motivation in a language listed in the FAQ for account approval.