Follow

OMG! Är allt open source i hårdvaran? Eller är det "bara" processorn? (Jag tänker på eventuella binärblobbar till WiFi, bluetooth, osv)

BeagleV™
beaglev.seeed.cc/

@samuel jag hittar inget om vilket WIFI-chipset det är, men eftersom det bara är 2.4 ghz b/g/n skulle det kunna vara det där atheros chipet som har fria drivare. NVDLA verkar vara helt öppen fast det är nvidia: nvdla.org/

@samuel Den är nice, passar nog bra för IoT. Men en liten varning, jag hade en RISC laptop en gång för länge sen (MIPS64 Loongson) och det stora problemet är att någon måste bygga paket för din Linux distro. Så du hamnar i en väldigt liten niche, eller så får du bygga väldigt mycket paket på din strömsnåla processor som kommer ta många timmar från ditt liv.

@samuel om det vore sant att hårdvaran är helt öppen är det helt fantastiskt 🤤

@hund Jepp! Men jag tänkte på de andra grejerna på kortet. Typ bluetooth, wifi, ethernet eller vad som kan tänkas ha en liten ASIC på sig

@samuel Det är ju en SoC (System on a chip), vilket innebär att Wiffin och Harald Blåtand är integrerat med proppen. :)

@hund Den är väl lika mycket SoC som raspberry pi är.

Och jag tror inte att wifi-modul ingår i själva cpun. Det är ju ingen fpga.

Här finns lite länkar:

hackaday.com/2021/01/29/why-bl

Där skriver de just:

"Even chips that contain open-source components such as a RISC-V core are not immune to also containing closed peripheral IP, as for example is the case with the Bouffalo Labs BL602 WiFi SOC."

@hund Jag vet ju inte hur läget är med just den här mojängen. Det finns ju en möjlighet att de använder wifi och sånt utan proprietära binärblobbar. Det hade ju varit himla najs! Pine64 hade ju någon tävling om att fixa någon wifi-modul för att slippa de där binärblobbarna. En dag så kanske man kan köra på helt fria grejer :)

@hund (En variant ärj u att jag helt enkelt mailar dem och får svar...)

Sign in to participate in the conversation
Mastodon.se

Mastodon-instans på svenska. Ni måste kunna skriva en motivering på Svenska, Danska, Norska, Kroatiska, Slovenska eller Tyska för att få ett konto.