Uppgradering slutförd. Låt oss hoppas inga följdfel uppstår. 👌

Dags att uppgradera Mastodon.se. 🌧️

Håll i er, blir nog intermittenta avbrott i 1-2 timmar.

Gör ett nytt försök att uppgradera Mastodon, så håll i er. Lite nertid blir det.

Det gick inte så bra att uppdatera till Mastodon 3.2.0. Tydligen har jag dubletter i databasen som måste rensas först. github.com/tootsuite/mastodon/

Patchar mastodon.se ikväll, blir korta avbrott till och från i 1-2hrs.

Uppgraderar databasen, kan bli lite nertid på mastodon.se.

Mastodon.se var nere idag från 11 till 16:10 ungefär. Jag var ute och irrade i landets huvudstad och kunde inte fixa problemet omedelbart.

Tror problemen började redan på natten runt midnatt men var sporadiskt fram till runt 11 då sidan inte kunde nås av övervakningen. Måste undersökas, ingen rotorsak fastställd.

Nu har mastodon.se en chat-server också. Öppen för registreringar från Europa, precis som Mastodon instansen.

Gå till chat.mastodon.se för att använda vår egna Riot IM klient i webbläsaren.

Skapa konto på servern mastodon.se och logga in. Loggar ni in från Riot appen ska ni också peka den mot mastodon.se som server.

Vad är matrix? matrix.org/docs/guides/introdu

Ni som väljer att använda tjänsten är beta-testare och kan börja i .se:mastodon.se rummet.

Det verkar ha gått bra. Nu är all service färdig för denna månaden. Håller utkik efter eventuella följdfel men överlag är containers den helt klart bästa metoden att drifta mastodon.

Gick bra så jag provar att gå direkt till v3.1.4 som är senaste versionen. Lite backup först bara, håll i fjärren. 🎐

Dags att prova v3.0.2 av mastodon. Håll i kaviaren.

Tog nästan 2 timmar men nu är DB servern á jour. Sparar nog mastodon versionen till imorgon.

Uppgraderar DB servern för mastodon.se nu, vilket gör siten otillgänglig i en timme ungefär.

Nu är alla följdfel lösta. Var ett fel med Websocket servern. Det fick inte tillbaka mina gamla meddelanden i Hem-vyn dock så jag antar att de är förlorade i något cache vid övergången till containers. Tänker uppdatera Mastodon mjukvaran idag, och kanske även patcha DB servern. Så det blir lite mer service innan vi är helt klara.

Är ett följdfel efter uppgraderingen, trolig orsak till att meddelanden inte visas i Hem-vyn. Jobbar på det.

OBS att efter uppgraderingen ikväll så verkar mina meddelanden som syntes under Hem försvunnit. De är fortfarande kvar om man går till mastodon.se/@användare så inget är borta. Men de syns inte på första-sidan längre. Lite tråkigt. Inget har ändrats i databasen men redis har ju bytts ut och cache har rensats.

Del 1 av uppgraderingen gick bra. OS Patchning och migrering till att köra Mastodon i containers istället för standard. Imorgon ska vi se om jag kan uppgradera från v3.0.0 också. Det ska vara mycket enklare nu med containers.

Det är fredag kväll, ni vet vad det betyder? Uppgradering av mastodon.se mjukvaran. Håll i ölen! Detta kommer pågå i 2-4 timmar.

Den uppdateringen blev ganska utdragen på grund av patchningen som jag gjord esamtidigt. Hoppas allt är ok nu igen.

Ska testa göra lite patchande i mastodon.se plattformen nu. Inte av Mastodon mjukvaran utan av servrar som driver mjukvaran. Så håll i er.

Show older
Mastodon.se

Mastodon-instans på svenska. Ni måste kunna skriva en motivering på Svenska, Danska, Norska, Kroatiska, Slovenska eller Tyska för att få ett konto.