Hej @mickekring - som du vet försöker jag att skapa mer effektiva arbetsflöden med hjälp av AI när jag jobbar. Jag skickar dig ett litet öppet videobrev, som förklarar vad jag gör och hur långt jag kommit hittills. Ta gärna en titt på det, och se om du klurar ut ett bra sätt att effektivisera detta, gärna så att andra kan ta det vidare med. Vad tror du?

#prototypandesamhälle #AI #obsidian #arbetssätt #folkbildning

youtube.com/watch?v=yJxee7vFe0

Ungefär samtidigt som OpenAI släppte ChatGPT, så började min snart 4 år gamla film om en 40 år gammal dator trenda. 10 minuters video som visar laddning av ett spel från kassett. Visad av 100% män i min egen ålder. Vet inte om det finns någon korrelation, men vi boomers kanske kände att det fick räcka nu och längtade tillbaka till gamla goda tider. 😀

Vill ni se själv så finns den på youtu.be/Ivj2eJeC2wM

I början av pandemin blev det tydligt att vi som skola behövde ha koll på aktuell frånvaro i de olika klasserna för att kunna vara snabba med att sätta in åtgärder. Eftersom det inte finns inbyggt i den plattform vi använder, började jag att ladda ned frånvarorapporterna och föra in i en excelfil. Det gjorde jag två gånger i veckan och var rätt tradigt att göra och inte särskilt precist. Eftersom det är en uppgift som ser likdan ut varje gång den utförs, tänkte jag att den skulle vara perfekt att automatisera. Jag kodade ihop ett script som styr webbläsaren och klickar och gör allt det som jag som människa gör. Helt enkelt så öppnar scriptet webbläsaren var 4:e minut, loggar in och klickar de 14 klicken för att ladda ned frånvarorapporten som excelfil. Därefter bearbetas excelfilen och sparar all information i en lokal databas. Inga personuppgifter finns där, utan endast uppgifter om antal elever per klass och liknande. När det är klart uppdateras en webbsida som all personal har åtkomst till. Här presenteras nästan realtidsstatisk med jämförelser mot igår och med grafer över tid, som de senaste 15 dagarna samt hela läsåret för att kunna se trender. Dessutom så visas klassinformation, som antal elever borta i respektive klass idag, men också totalt under läsåret. I filmen nedan ser ni hur scriptet automatiskt loggar in och hämtar frånvarorapport från Skolplattformen och därefter bearbetar och genererar statistik. Detta rullar dygnet runt. Utökad funktionalitet – fördelning av interna resurser Efter ett tag så kom frågan om jag kunde lägga till ytterligare en del som även letade efter vissa elever som har resurspersonal kopplad till sig. Om de eleverna är frånvarande, så kan ju de resurspersonerna vikariera vilket spar pengar, då vi slipper ta in utomstående vikarier, men som också är en vinst eftersom den personalen är känd på skolan. Sagt och gjort, så kodade jag ihop det och när en elev med resursperonal kopplad till sig dyker upp i frånvarorapporten, skickas ett meddelande till MS Teams (via webhook), till det team som vikariesamordnaren har tillgång till. Framtida utökad funktionalitet – specialkost Eftersom jag inte har lång tid kvar på skolan, så utvecklar jag inte detta längre, men ytterligare en förfrågan kom från köket om även de kunde få en ”ping” om hur många specialkostelever som är frånvarande varje morgon. Det är givetvis bra att köket har koll på hur många elever totalt […]

https://mickekring.se/automatiserad-och-robotiserad-kontroll-av-elevfranvaro/

Merry Quizmas again! Nu dammar vi även av julfilmsquizet! Jullåtarna är ju redan avklarade, så vad kan ni om detta? Full pott får bjuda sig själv på en riktigt god glögg!

quiz.mickekring.se/har-du-nan-

ML for kids – del 3 | Vi tränar en egen modell att se skillnad på en Stormtrooper och en Dalek

I denna del 3, så tränar vi en egen modell där vi låter datorn lära sig att se skillnad i bilder på en Dalek (Doctor Who) och en Stormtrooper (Star Wars). Givetvis kan ni ju välja vad som helst, som skillnaden mellan tumme upp och tumme ned...

mickekring.se/ml-for-kids-del-

Del 2 av ML for Kids, där vi idag bygger en röstassistent som Siri eller Alexa i Scratch. Vi använder en förtränad modell som kan göra om talat tal till text. Programmet lyssnar av dig tills den hör sitt kommando, vilket i detta fall är "Hej Datamicke!".

mickekring.se/ml-for-kids-del-

Ok, jag ställde frågan ni inte vågat ställa. Inte helt övertygad ännu, Mr "jag är bara en AI-bot som vill hjälpa människor".

It's quizmas time again!

Dags att damma av mina covidquiz och plocka fram denna ur julstrumpan. Har du nån koll eller noll koll på julmusik?

Själv drog jag in 18 av 20 poäng! Glöm inte länken till spotify-listan med alla låtar! 🎄🎅🏻

quiz.mickekring.se/har-du-nan-

Om du som lärare eller förälder vill testa att introducera ML maskininlärning till din elev/barn, så har jag påbörjat en liten serie. I denna första del så skapar vi ett ansiktsfilter, likt de på TikTok eller Snapchat med hjälp av Scratch.
mickekring.se/ml-for-kids-del-

Om du jobbar med betyg - kontroll och analys - och framför allt i Stockholms stad (men även andra kommuner) så lämnar jag nu över mitt script som automatiserar kontroll av betyg och skapande av betygsstatistik.

mickekring.se/sa-automatiserar

Hej hej! Testar att toota lite via Mastodons API med Python och Mastodon.py modulen.

Har ju tåtat (fulkodat) ihop en och annan pryl på jobbet och håller på att dokumentera detta eftersom jag bara har någon månad kvar, så att min efterträdare kan ta över.
Här kommer en liten enkel kalendervisare mickekring.se/roomcal-automati

Den här veckan har jag suttit med på olika anställningsintervjuer och som ny på det slås jag först och främst av makten att besluta om en människa ska få ett jobb eller inte. En underlig känsla och inte helt angenäm, men det gjorde att jag ville göra det jag kunde för att personerna skulle känna sig välkomna och lugna. Såg deras nervositet. Insåg även hur intressant det är med människor och deras historier. Var de kommer ifrån och deras erfarenheter. Vill fortfarande aldrig bli chef. :)

Sök mitt jobb!
Jag har ju sagt upp mig som it-pedagog / administratör på Årstaskolan i Stockholm och söker nu efter en ersättare. Sök, om du är sugen eller dela gärna vidare om du känner någon som skulle passa. I filmen berättar jag lite mer.
Själv går jag nu vidare till en tjänst på RISE.

video.mickekring.se/video/sok-

Länk till tjänsten arbetsformedlingen.se/platsban

Finns det lite exempel på roliga grejer folk gjort med de API:er som är tillgängliga på Mastodon? Har @axbom några exempel?
Exempelvis autopostning från andra soc media till Mastodon eller sentiment analysis eller vad som helst? :)

Mastodon.se

For membership you must write a short motivation to prove you're not a robot. If you're outside of Sweden, or don't speak Swedish, please explain why you should have an account on this instance. Please read the server rules.