Dödsfall 

Jag läser att min favorit-Borg Queen har avlidit i cancer. :(
RIP Annie Wersching, 45.

UPDATE:

Ok folks, how’s this for awesome.

It took 8 seconds for my post to be boosted.

It took 90s to be given a couple for solid leads and accounts to follow.

Within 3 minutes I’d been given the a solid lead for another Mastodon instance, with more leads.

Within 5 minutes encrypted messages were being sent via digital mode ham radio nets with internet relays.

It is now 27 minutes later and I’ve received a Signal message from one of my contacts on the ground, and I can find almost everyone else via this contact.

Let me say it again.

You rock.

Show thread

Nu har jag en fråga, mastodonter! Denna serie Last of Us som är så jättebra och alla pratar om. Behöver man ha spelat för att fatta något alls, är det främst ett underbart frosseri för fans?

NASA plans to retire the International Space Station by 2031 by crashing it into the Pacific Ocean.

Goal is to crash it into Point Nemo (the area of the Pacific furthest from any land). Amazing to me that people can do this sort of math, have this level of accuracy. 😮

cnn.com/2022/02/02/world/nasa-

#NASA #ISS #Space

Läggdags! Tar med mig denna läsning till sängs. Quanta är för övrigt min favoritsida för astronomi och fysik. :)

”Astronomers Say They Have Spotted the Universe’s First Stars” quantamagazine.org/astronomers

Studerar Internet of Things och datainsamling (vilka negativa konnotationer där idag, haha!) för nu ska vi börja labba lite med det. Fick idag bild på själva Prylarna också och då blir det ju bara ännu mer verkligt!

Just nu letar jag således på format och protokoll som den skickar datat med och hur vi ska ta emot det, och om det går att simulera så ivriga jag kan komma igång i förtid...

Jag ser nu att det ÄR inte inbillning!

Jag har oftast fyra gissningar på Wordle och fem på Ordlig.

Show thread

Jag tycker jag ofta överraskande nog har enklare för engelska Wordle än svenska Ordlig. Jag undrar om det har att göra med något så enkelt som bristen på ÅÄÖ eller om engelskan har mer konsekventa uppbyggnader av ord??

Ofta som det ser ut så här på Wordle för mig, men på svenska får jag ofta både tänka längre och hamnar lätt i kris...

Wordle 590 4/6
⬛⬛⬛🟨⬛
⬛⬛🟩⬛🟩
⬛🟩🟩🟩🟩
🟩🟩🟩🟩🟩

HOLY SHIT Y'ALL!

Scientists have found an obsidian tool making "workshop" which dates to 1.2 MILLION YEARS AGO in Ethiopia.

This pushes this type of tool making back 500,000 years.

WOOOOOOOOOOOW

vice.com/en/article/n7zx77/arc

Intressanta etiska frågor dyker upp. Vi har alltså redan idag teknik för att skapa ljudböcker där Robin Williams läser. Hur kommer allmänheten betrakta inspelningar från bortgångna? Eller vad händer när någon går bort? Ska den rösten då sluta användas? Hur privat är en röst egentligen?

Show thread

Kan se en framtid där ljudbokstjänster har röstkataloger med exklusiva licenser på röstskådespelare och andra kända skådisar. Och där dessa alltså inte behövt bemöda sig med att sitta och läsa in. Dessa fungerar ju genom en engångsträning, sedan kan oändligt material skapas med den rösten.

Show thread

Insåg precis att framtiden för inspelning av ljudböcker borde bli att använda en text-till-tal-AI likt ElevenLabs på en text som använder ett standardiserat format. Typ som HTML men med taggar för passager som ska uttalas av annan röst än standard — och isåfall vilken.

Ljudböcker skulle kunna skapas på nolltid och dessutom med fler än en uppläsare, då t.ex. från kändisar som licensierat ut sina röster.

Tillfredsställelse är att gå på nyskrapad, nysandad trottoar och se högen av packad gammal knölig, hal och irriterande is intill.

Här ett exempel på det jag skrev om ovan, att man kan lära den andra röster. Här en "Steve Jobs" som kommenterar ChatGPT. youtube.com/watch?v=TrCTdABJ7l

Show thread

Blev inbjuden till ElevenLabs AI-röster och även om ljudböcker ju kan ha skådespeleri i dem, så känns de mer medelmåttiga ansträngningarna åtminstone hotade. Och kanske lika bra det, uppläsning av milslånga texter känns inte som den bästa användningen av vår tid.

Här ett exempel -- ett utdrag från Sagan om Ringen, kapitlet "The Breaking of the Fellowship".

Man kan också lära den andra röster, baserat på egna ljudklipp.

Jag tror frun har köpt semlor så vi kan ladda kalorier inför På Spåret. Det gäller att planera sådant här väl. Hoppas på mycket naturvetenskap som vanligt; min allmänbildning kan bli väl o-allmän ibland…

Känner mig seg och lite huvudvärk, fattar inte att det går så trögt. Kommer på att jag åt ju aldrig lunch idag. Det är märkligt att jag har klarat mig till 40+...

Show older
Mastodon.se

For membership you must write a short motivation to prove you're not a robot. If you're outside of Sweden, or don't speak Swedish, please explain why you should have an account on this instance. Please read the server rules.