När säkerhetseventet GTCC gick av stapeln i Stockholm under hösten 2021 fanns Erik Zalitis på plats och tog en pratstund med några av talarna. Frågor ställda var bland annat vilken lag som gäller och varför NIS2 kanske kan lösa problemet, varför mediokra kodgranskare kan tävla med de bästa i branschen och hur man bäst startar ett möte på morgonen, när alla snabbt måste vakna till. Conny Larsson, Olle Mulmo, Victor Lazlo och David Jacoby

itsakerhetspodden.se/136-pa-pl

Den som bygger sitt hus och tar råd från alla och envar, kommer leva i ett snett och vint sådant. Det är fritt från minnet ett ordspråk som jag kommer att tänka på. Men en bra IT-arkitekt MÅSTE faktiskt fråga alla som kommer vara involverade i bygget och de som kommer använda lösningen om deras önskemål och farhågor. Mattias och Erik berättar de roande och oroväckande historierna om när IT-projekten gått åt skogen.

itsakerhetspodden.se/134-hur-b

Anonym är något som är allt svårare att bli. Internet har gett 100 000-tals "Sherlock Holmes" möjligheten att spåra de mest dolda på nätet. Vi pratar om fallet Fogelklou, damen som blev avslöjad för sin sökning om hundurin och den stora detektiven Flashback. Sen går vi vidare och pratar Apple Child safety och EU Chatcontrol 2.0. Vad är bra och vad är dåligt med denna sköna nya värld?

itsakerhetspodden.se/132-sd-to

Precis som i gamla tiders spagetti-västerns har den gode en vit hatt, den onde en svart och den med tveksam moral klädde i en grå. Samma logik används när man pratar de som hackar system, men gråhatten är svår att riktigt definiera. När går man från svart eller vitt till grått? Vi går igenom riktiga historier och diskuterar hattens beskaffenhet vad det gäller färg och textur.

itsakerhetspodden.se/131-grey-

Och nu är vi tillbaka igen! I vårt första säsongsavsnitt hamnar gigekonomin under luppen. Elsparkcyklarna verkar vara en biprodukt av tjänsten som huvudsakligen samlar och säljer ditt data. Hur farligt är det när tjänster som Foodora läcker data och varför sitter framtidens IT-säkerhetsavdelning på motorcykeln påväg mot en restaurang?

Vad är it-säkerhetsvinkeln på det hela? Mattias och Erik har svaren.

itsakerhetspodden.se/130-gigek

Sommaren är i full gång och vi är på sommarledighet. Men Sig Security planerar redan Nordens nya säkerhetskonferens, GTC. I detta specialavsnitt i samarbete med SIG Security, tar vi pulsen på Sveriges 18 skarpaste säkerhetsexperter som kommer prata på den. Några av dem har vi redan haft i denna podd. För övrigt: våra vanliga avsnitt är tillbaka i slutet av augusti.

itsakerhetspodden.se/129-gtcc-

Det är snart två veckor sedan nyheten slogs upp på löpsedlarna om den Lettisk/Ryska kvinnan Alla Witte som hamnat i rättegång för att ha styrt det ökända botnetet "Trickbot". Mattias och Erik reder ut turerna, pratar botnet i dagens IT-säkerhetslandskap, försöker förstå vem hon är och drar paralleller med en annan entreprenör vars liv slutade i stor tragedi.

Detta är vår säsongsavslutning och vi återkommer i höst igen!

itsakerhetspodden.se/128-trick

Det är lite tyst från oss just nu, men vi kommer tillbaka... Sålänge kan ni lyssna på min (Eriks) retropodd om dessa irriterande kopieringsskydd som vi minns från vår barndom...

Ikväll nördar jag ner mig i den gamla tidens copyright-skydd (för alla er elaka typer som kopierade disketter utan att betala!)

youtube.com/watch?v=E7nGVOplMd

”Det är någon annans problem” eller ”Lösenordet? Jag har det på mailen…” är två av vanliga citat Erik har hört i sitt säkerhetsarbete. Uttrycken ligger ofta som grund för vanliga säkerhetsproblem. Men Varför blir det så? Och hur ska man täppa till dem?

I detta avsnitt av IT-säkerhetspodden går Mattias Jadesköld och Erik Zalitis igenom just olika uttryck som ligger till grund för vanliga säkerhetsproblem.

Show notes här:
itsakerhetspodden.se/127-citat

Så idag handlar det om att överleva effekterna av en lyckad cyberattack. Går det? Svaret är faktiskt ja.

Och i svallvågorna av det som hände på Klarna i veckan, är detta högaktuellt. Erik och Mattias diskuterar ämnet.

itsakerhetspodden.se/podcast/1

Det har varit mycket bråk om Stockholms stads skolplattform. Först hittades ett mycket allvarligt säkerhetshål som gjorde att en vanlig användare kunde få ut känslig information om andra användare, vilket inkluderade föräldrar och barn. Christian Landgren var en som tröttnade byggde sin egen. Och idag berättar han om vilken spännande och bitvis kaotisk resa det varit.

itsakerhetspodden.se/125-oppna

Mastodon.se

Mastodon-instans på svenska. Ni måste kunna skriva en motivering på Svenska, Danska, Norska, Kroatiska, Slovenska eller Tyska för att få ett konto.