Sommaren är i full gång och vi är på sommarledighet. Men Sig Security planerar redan Nordens nya säkerhetskonferens, GTC. I detta specialavsnitt i samarbete med SIG Security, tar vi pulsen på Sveriges 18 skarpaste säkerhetsexperter som kommer prata på den. Några av dem har vi redan haft i denna podd. För övrigt: våra vanliga avsnitt är tillbaka i slutet av augusti.

itsakerhetspodden.se/129-gtcc-

Det är snart två veckor sedan nyheten slogs upp på löpsedlarna om den Lettisk/Ryska kvinnan Alla Witte som hamnat i rättegång för att ha styrt det ökända botnetet "Trickbot". Mattias och Erik reder ut turerna, pratar botnet i dagens IT-säkerhetslandskap, försöker förstå vem hon är och drar paralleller med en annan entreprenör vars liv slutade i stor tragedi.

Detta är vår säsongsavslutning och vi återkommer i höst igen!

itsakerhetspodden.se/128-trick

Det är lite tyst från oss just nu, men vi kommer tillbaka... Sålänge kan ni lyssna på min (Eriks) retropodd om dessa irriterande kopieringsskydd som vi minns från vår barndom...

Ikväll nördar jag ner mig i den gamla tidens copyright-skydd (för alla er elaka typer som kopierade disketter utan att betala!)

youtube.com/watch?v=E7nGVOplMd

”Det är någon annans problem” eller ”Lösenordet? Jag har det på mailen…” är två av vanliga citat Erik har hört i sitt säkerhetsarbete. Uttrycken ligger ofta som grund för vanliga säkerhetsproblem. Men Varför blir det så? Och hur ska man täppa till dem?

I detta avsnitt av IT-säkerhetspodden går Mattias Jadesköld och Erik Zalitis igenom just olika uttryck som ligger till grund för vanliga säkerhetsproblem.

Show notes här:
itsakerhetspodden.se/127-citat

Så idag handlar det om att överleva effekterna av en lyckad cyberattack. Går det? Svaret är faktiskt ja.

Och i svallvågorna av det som hände på Klarna i veckan, är detta högaktuellt. Erik och Mattias diskuterar ämnet.

itsakerhetspodden.se/podcast/1

Det har varit mycket bråk om Stockholms stads skolplattform. Först hittades ett mycket allvarligt säkerhetshål som gjorde att en vanlig användare kunde få ut känslig information om andra användare, vilket inkluderade föräldrar och barn. Christian Landgren var en som tröttnade byggde sin egen. Och idag berättar han om vilken spännande och bitvis kaotisk resa det varit.

itsakerhetspodden.se/125-oppna

Mastodon.se

Mastodon-instans på svenska. Ni måste kunna skriva en motivering på Svenska, Danska, Norska, Kroatiska, Slovenska eller Tyska för att få ett konto.