Det räcker inte med att förstå hackaren, du måste förstå dig själv. Jag tyckte nästan Christoffer lät som han pratade om någon form av meditation. Idag pratar vi Threat Intelligence med Jesper Bork Olsen från Palo Alto Networks och Christoffer Strömblad från Truesec. Avsnittet görs i samarbete med SIG Security.

itsakerhetspodden.se/170-sig-s

Passwords and multi-factor was the solution to end all the problems with logging in to services. But, together, they can be quite a hassle themselves. Today, we meet with Dain Nilsson from Yubico that is proposing a solution to the "oops, I lost my multi-factor key"-problem. It's called , or ”Asynchronous Remote Key Generation”.

itsakerhetspodden.se/169-passw

Sberbank är Rysslands största bank och har anor. Men dess historia har kantats av oegentligheter och dess rykte har solkats många gånger.
Mattias och Erik tar denna gång en titt på bankens historia och de många cyberattacker den utsatts för.

itsakerhetspodden.se/168-sberb

Världen är föränderlig och att titta djupare på hur den ser ut just nu, är en spännande och ibland chockerande resa. Just när man tror att man fattat hur det fungerar, ändras spelplanen. Lyssna på Mikael Simovits och Pontus Krohn prata om läget i och just nu i svallvågorna av invasionen. Allt detta från ett cybersäkerhetsperspektiv.
itsakerhetspodden.se/167-ryssl

Idag gräver vi ner oss i händelserna kring DDOS-attackerna mot Github 2015 och 2018. Vi går igenom spåren som leder mot ett land som få trodde ha en anledning att se negativt på Github. Men det möjliga motivet visade sig vara mycket märkligare än man kunnat tro. Exakt varför en site för programutveckling visat sig vara så viktig för de som lever i ett land bakom en stor mur, förvånar nog de flesta.

Hint:
//Kommentarer är inte ofarliga.

itsakerhetspodden.se/165-githu

Det är dags att slå handen för pannan och undra vad Lifelocks VD, Todd Davis höll på med 2007, när han utmanade världens alla hackare. Han var en vildhjärna som satte ut sitt SSN (tänk personnummer i USA) till allmän beskådan.

itsakerhetspodden.se/164-lifel

IT-säkerhetspoddens Mattias Jadesköld och Erik Zalitis tar sig en närmare titt på den ökända hackinggruppen Conti och deras tillvägagångssätt. Nyligen lyckades Ukrainska säkerhetsspecialister komma över 60 000 chattmeddelanden.

– Vad är deras modusoperandi?
– Hur nära står hackinggruppen den ryska regeringen egentligen?
- Håller Ryssland på att bli ett nytt Nordkorea?
– Vad säger de hemliga meddelandena om Conti?

itsakerhetspodden.se/162-conti

Vi lever i en farlig tid och för att få fler synvinklar, bjuder vi ju gärna in folk som har något intressant att säga om it-säkerheten och var vi befinner oss idag. Denna gång är det Stefan Brodin från Clavister. Han pratar här om GDPR/Schrems II och hur det får en att fundera på var man kan ha sitt data samt om alla säkerhetsprodukter är lika pålitliga och varför det finns en framtid för Svensk säkerhetsutveckling.

itsakerhetspodden.se/161-svens

Säger du att du vill ha en revolution? Nå, du vet…

Vi har de fyra sista revolutionerande teknologierna som ändrade världen och de är… Näh, försök inte! Reglerna är enkla, du får lyssna – så får du veta. :) Men ledtrådar kan du få: en argan hund, en militär angelägenhet, ett sigill i vax över dina filer och självkontrollen i din dator.

itsakerhetspodden.se/159-saker

IT-säkerhetsavdelningen har klivit ner från sina elfenbensslott och är nu en del av verksamheten. Dennie Karlsson, en av tre CISOs på Dustin förklarar hur IT-säkerhet måste vara affärsdrivande och motiveras med "return of investment".

I veckan mötte IT-säkerhetspoddens Erik Zalitis upp med honom och de diskuterade framtidens affärsmässiga IT-säkerhetsarbete.

Lyssna här:
itsakerhetspodden.se/158-cison

Dags för avsnitt 2 i vår serie om säkerhetsteknologierna som revolutionerade världen. Denna gång går vi in på hur man skyddar data på bärbara som kommit bort, chippet som vet dina hemligheter och tekniken som gör epost så säkert som det borde varit från början.

itsakerhetspodden.se/157-saker

Ransomware raderar dina backuper! Vad gör du åt det? Här är fem strategier som kan rädda ditt data om det värsta skulle inträffa. Mattias Jadesköld och Erik Zalitis går igenom metoderna, hur de fungerar och berättar varför gamla teknologier är på väg tillbaka. Så ladda en CD-skiva i ditt CD-tower för att få lite bakgrundsmusik och lyssna på oss!

itsakerhetspodden.se/156-ny-ba

Idag startar vi en miniserie i tre delar om säkerhetstankarna och teknologierna som förändrade världen. Vi kommer gå igenom 10 av de, enligt oss viktigaste, och denna gång får ni de första tre.

Vilka de är? En ledtråd! En röd tråd är att de gav alla möjligheten att hålla hemligheter även på Internet.

itsakerhetspodden.se/154-saker

Skulle du köpa en begagnad brandvägg av IT-säkerhetspodden? Vi har en mycket bra modell av märket Circo. Lika bra som Cisco! Bedragare och brottslingar har vi ju redan kartlagt. Så nu tar Mattias och Erik pulsen på offret. Varför blir vi lurade och hur känner vi igen våra egna svagheter? Kom ihåg, de som luras är inte idioter och ingen är smart nog att inte falla till föga när hackaren försöker bryta ner ditt motstånd.

itsakerhetspodden.se/153-varfo

Erik och Mattias har ett nytt system och bankerna är livrädda. Nej, lugn, vi säljer ingenting. Vi ger er istället de fem sätt hackare använder kryptovalutor för att lura dig. Och givetvis hur du skyddar dig och vad du behöver veta.

itsakerhetspodden.se/152-hur-b

Spear-phishing fungerar! Gruppen Carbanak har "håvat in" (sorry) miljardbelopp bara genom att skicka mail med skadlig kod och ta över datorer på banker och organisationer. Mattias och Erik går här igenom deras historia, hur attackerna fungerar och vad som finns att lära. Vi ser just nu ett skifte i hur attackerna går till och historien hjälper oss förstå hur de har förändrats.

itsakerhetspodden.se/151-spear

Någon här som använt Mitres Att&ck-ramverk? Någon här som gjort det utan att veta om det? Frågan är vettig, eftersom guiderna är väl beprövade och deras metoder är kända, men det är inte så många som känner till källan till dem. Att&ck bygger på det klassiska kill chain som vi pratat om tidigare, men har utvecklat det så det är mer detaljerat och komplett. Vi går igenom attackerarens väg in i nätverket med Mitre som vägledare.

itsakerhetspodden.se/150-att-a

Andra avsnittet för i år och nu tittar vi på it- och itsäkerhetsåret 2022. Det handlar om ekonomi, politik, hur hett it-säkerhet är i budgeterna för året men även funderingar på expansiv it-politik vs. vår Svenska energibrist och miljön.

itsakerhetspodden.se/vad-komme

Tillbaka efter julledigheten och idag är det ett nästan två timmar långt avsnitt med Peter Kongstad som pratar Bitcoin, kryptovalutor och blockchain. Detta knippe teknologier kan förändra framtiden och de är redan något som alla måste förhålla sig till. Alltså inte längre bara något för framtiden - det är här och nu.

itsakerhetspodden.se/148-varfo

Nu tar IT-säkerhetspodden ledigt och sista avsnittet för 2021 är här. Det handlar om Internationell politik, monsuner som saknas och risken för datacenter i en värld där hackare kan förstöra firmware när leveransen av reservdelar är månader bort. Mattias och Erik kommer tillbaka runt andra veckan i Januari 2022 och då kopplar vi greppet på kryptovalutan.

itsakerhetspodden.se/147-halvl

Show older
Mastodon.se

Mastodon-instance for Swedish. Requires a written motivation in a language listed in the FAQ for account approval.