Nu är vattnet borta igen. Det visade sig att vattenröret brustit inuti väggen. Så jag kommer att vara utan vatten till fredag i värsta fall.
Jag hann inte diska.
Men värst är ändå att inte kunna spola i toaletten utan att ta hissen och hämta en hink vatten.
Påminner mig att det finns åtskilliga miljoner människor i världen som inte har tillgång till kranvatten.
Beredskapslager. Vems ansvar? Stat eller regioner? Vaccinering. Vems ansvar? Stat eller regioner? Medicinsk vård för äldre. Vems ansvar? Regioner eller kommuner? Jag bara plockar ur minnet några av de diskussioner om ansvar som pågått sista tiden.
Och kanske är det det som bekymrar mig så mycket. Är det en av de saker som är sjuka i det svenska samhället? Att ingen vet vem som egentligen har ansvar för någonting? Att så mycket är organiserat så att någon annan (=ingen) är ansvarig. Det leder till frustration och ilska.
Det är en utmärkt lösning om man vill undvika senare ansvarsutkrävande. I stället för reellt ansvarsutkrävande blir det politiskt käbbel och polarisering.
Men nu fattar FHM, inte regeringen, beslut om restriktioner som får enorma konsekvenser för individer, olika grupper, små företag, stora företag, hela branscher, skola, vård och omsorg.
Var ligger ansvaret? Hos regeringen som delegerat, eller myndigheten som fattat beslutet?
Jag har alltid tänkt mig att ledarskap, särskilt under sådana här exceptionella omständigheter, utövas av de som formellt fått folkets mandat att göra det, nämligen regeringen. Myndigheter och experter, varav FHM är en av många, fungerar som rådgivare, men inte beslutsfattare.
Den här norska artikeln om den svenska pandemihanteringen lämnar mig inte: https://forskning.no/covid19/hvorfor-gikk-det-sa-galt-i-sverige/1819977
Artikeln lyfter något jag grubblar på: Hur kommer det sig att sveriges pandemihantering hanteras av en enskild myndighet och nästan bara en enda myndighetsperson?
Ett utmärkt tillfälle att avskaffa regionerna?
https://sverigesradio.se/artikel/regionforetradare-dalig-samordning-kring-vaccinering
Man hade också samtidigt kunnat illustrera de två gruppernas relativa storlek genom bredden på staplarna. Det hade gett ytterligare en tolkningsnivå utan att göra diagrammet otydligare.
1. Röd färg uppfattas oftast som varningsfärg, som något "dåligt". Men här är den röda färgen det önskvärda: de som klarat mer än 1/4 av hp.
2. Ordningen borde vara omvänd, med fler avklarade poäng närmare origo.
3. Hela diagrammet borde vara horisontellt.