Fruktansvärda scener när Putin beordrar massmord på civila. Det finns inget att förhandla med honom om. washingtonpost.com/world/2023/

@KGuw Jag ska inte säga direkt emot det du skriver om förhandling med Putin, men ändå, är frågan jag inte har svaret på; hur når man freden.

@hehemrin Jag tänker att man får göra som med Nazityskland. Massor av vapen tills han skjuter sig själv i huvudet och hans underhuggare kapitulerar och landet delas in i zoner, eller något ditåt. Finns inget förhandlingsalternativ. Putin kan inte få visa upp ens en liten framgång. Det gör att han laddar om för att gå vidare några år senare.

@kallekn @KGuw @hehemrin Ryssland kommer bli besegrade men landets förlust kommer se mer ut som USA:s tillbakadragning från Afghanistan än Tysklands öde tror jag. Om inte landet kollapser inifrån som Tyskland i 1918 dock.

@Loukas @kallekn @hehemrin Om Ryssland skulle använda sina kärnvapen skulle de också förlora kriget, och det vet de ju om. Men det är intressant att spekulera i hur Europa hade sett ut i dag om Hitler hade haft kärnvapen. Hade man synat honom eller hade man låtit honom gå fri?

@KGuw @Loukas @kallekn Fundering om kärnvapen i nuvarande krig: Om framför allt Putin känner att han kommer förlora kriget, om han känner att han kommer ställas inför rätta, eller liknande scenarier; kan man då inte tänka att han tänker att då kan jag lika väl sänka resten av världen samtidigt? (nu har jag inte kunskap om hur många personer mer än Putin som behövs för att exekvera ett beslut att skjuta ett kärnvapen). Är det ett osannolikt scenarie?

@hehemrin
Risken för användning av kärnvapen är tyvärr inte lika med noll. Mycket mer än så kan man nog inte säga utan att ha insyn i Putins huvud. Men att han skulle kunna ställas inför rätta utanför Ryssland framstår som osannolikt. Att han skulle ställas inför rätta i Ryssland kan bara ske efter palatskupp eller revolution, och ingetdera går att stoppa med kärnvapen.
@KGuw @Loukas

@hehemrin @KGuw @Loukas @kallekn Fast den risken har ju funnits typ sedan Ryssland/Sovjet skaffade sig kärnvapen. Är risken större nu? Och större i förhållande till vad? I övrigt är det inte mycket av de hot vi hört som förverkligats.

@Loukas
Den här texten är från mars, men den är fortsatt intressant bland annat när det gäller resonemang kring risken för kärnvapenkonflikt.

opendemocracy.net/en/odr/new-c

@didzis @hehemrin @KGuw

Sign in to participate in the conversation
Mastodon.se

For membership you must write a short motivation to prove you're not a robot. If you're outside of Sweden, or don't speak Swedish, please explain why you should have an account on this instance. Please read the server rules.