Jag har följt indie hacker-rörelsen under längre tid, men en sak som har stört mig är att väldigt många man hört prata i podcaster verkar helt sakna kunskap om juridik och skattefrågor. Här är ett podcastavsnitt där två framgångsrika indiehackare rantar om att de 5 år in i sin resa upptäcker att man måste betala VAT/moms. De nämner även att Basecamp - BASECAMP - opererade i 20 år utan att ha koll på det och åkte på en skattesmäll på 6 miljoner dollar.

share.transistor.fm/s/4e602604

· · Web · 2 · 1 · 6

@bartek Vågar jag lyssna, eller kommer jag bara att bli frustrerad och upprörd?

@bjoreman Du vågar lyssna! Det är inte :triggered:-material utan mer... fascinerande. Som att titta på en Uberchaufför som svär över det inte går att driva en verksamhet om man måste betala när man tankar.

Till deras försvar är internationell VAT-hantering en fruktansvärd soppa med bajsmacka till.

@bartek Ja, det kan jag tänka mig. Eller inte tänka mig. Minns någon period i Apples appbutiks ungdom då det var oklart om alla som sålde appar där själva skulle vara ansvariga för att bokföra rätt moms på rätt sätt för varje land en appar var tillgängliga i.

@bjoreman Minns också Det Stora Knorrandet runt... 2015 (?) när EU införde sina nya moms-regler för digitala produkter.

@bartek känns ju nästan mer som ett systemfel om man kan driva bolag i 20 år utan att betala moms, hur naiv man än må vara. I Sverige lär man snabbt bli varse :)

@anderseknert Till deras försvar så verkar det har varit väldigt rörigt med just sales tax mellan stater i USA och det är först för några år sen som det har kommit någon slags enhetlig lagstiftning

@bartek mm, jämför tex hur invecklad deras deklaration är jämfört med vår, och det förvånar mig inte det minsta. Bra att höra att det verkar bli lättare i alla fall!

Sign in to participate in the conversation
Mastodon.se

For membership you must write a short motivation to prove you're not a robot. If you're outside of Sweden, or don't speak Swedish, please explain why you should have an account on this instance. Please read the server rules.