”Jag är inte naiv, jag vet precis att SD har samma organisationsnummer i dag som de hade när de bildades och även deras eget taffliga lilla försök till vitbok visar ju att det är en brun sörja”, säger Johan Pehrson om partiet han valt att samarbeta med. expressen.se/kultur/pehrson-en

‪I princip säger han att det är ett dåligt val, men han väljer att göra det ändå. Det är lite som hur partiet agerar i klimatpolitiken. Låter som att tanken är att de ska gå fria från kritik genom att erkänna att de frivilligt gör fel. Inte säkert att det funkar, kan bli tvärtom…‬

”Sedan kan man ha synpunkter på enskildheter och en massa som är dåligt men det är inte jag som släpat in den här skiten i det här avtalet” – jo det är det, för avtalet hade inte blivit av om du hade sagt nej.

Kommer strax, det står en tankbil med avloppsvatten här utanför och de vill tömma sin skit på mitt vardagsrumsgolv. Det är bara jag som har nyckeln till huset, utan mig går det inte. Skulle förstås aldrig falla mig in att säga nej för alternativet är ju värre.

Ingen levande vet det ännu, men i Tidöavtalet kan man låta bli att tala respektfullt om varandras partier, ja rentav säga ”brun sörja” och ”skiten”, så länge man inte nämner några centrala företrädare vid namn. twitter.com/Bakjour/status/159

Enligt Sverigedemokraterna har Liberalerna nu bett om ursäkt till det fyra gånger större partiet, som konstaterar att de storsint har ”överseende med detta påhopp denna gång”. expressen.se/nyheter/bor-overv

@KGuw Vart han än vänder sig så ger han intrycket av att gå på som en elefant i en porslinsbutik. Om nu avtalet var skit och en avtalspart "extrempopulister", varför satte han själv pennan till pappret?

@KGuw @nonemo det är partiordförande Pehrson och biskop Brask: "härtill är jag nödd och tvungen".

@KGuw @nonemo han blev till och med känd på kuppen! Brasklappen™️ - din väg till framgång!

@KGuw Frågan är dock vad som då hade blivit? Om man ser saken strikt ur ett L-perspektiv var det nog inget alternativ att byta sida, och man kom in i riksdagen på stödröster som försvunnit i ett extra val.

@N00dn1k Man måste inte arbeta som politiker, det är också ett val.

@KGuw Nä, men nu gör Pehrson och övriga inom L det?

@N00dn1k Ja, så länge de frivilligt fortsätter med det så gör de det.

@KGuw Vilket de ju lär göra? Vill man vara lite cynisk kanske det till och med är så att en inte alldeles obetydlig del av hela den här soppan handlar om folk som vill behålla/skaffa tjocka lönekuvert.

@KGuw Ja, självklart. Jag är osäker på vad du vill ha sagt. Det är frivilligt att arbeta som politiker. Är det någon som ifrågasätter detta?

@N00dn1k Ibland ger de intrycket att de är tvungna att ingå överenskommelser de inte själva vill se egentligen. Det är de inte. Mer än så vill jag inte ha sagt.

@N00dn1k @KGuw Det dom gör nu är definitivt en dödsdom för partiet så hur är det bättre.

@sagajo @KGuw För L är det väl bättre att existera som riksdagsparti (och dessutom regeringsparti) i potentiellt fyra år till, med möjligheten att formera någon form av strategi för att göra sig själva relevanta även nästa val, jämfört med att lägga sig ner och dö direkt?

@KGuw @sagajo Hur kan det vara bättre för L att dö nu jämfört med att troligtvis dö om fyra år, men med chans för överlevnad?

@N00dn1k @KGuw Därför att hela premissen att det kommer dö om de gör annorlunda är fel.

@N00dn1k @KGuw L har klivit mer och mer till höger sedan alliansen början, och har minskat stadigt sen dess. Alla säger alltid att de måste går mer åt höger annars dör de, men de minskar hela tiden när de gör det.

@N00dn1k @KGuw Det är som att säga att du måste dö mer, annars dör du. De är låsta i sitt eget imaginära fängelse.

@sagajo @KGuw L kommer in i riksdagen på konservativa stödröster. Dessa försvinner rimligtvis vid ett extra val. Att stödja en S-regering har ju inte varit ett alternativ, så hur överlever partiet utanför Tidölaget?

@N00dn1k @KGuw Så klart det är ett alternativ, det är bara i L's knäppa idevärld det inte är möjligt.

@N00dn1k Om ens resonerande tar en till att stödja nazister så har man någonstans gått fel.

@sagajo @KGuw Fast det är ju L:s knäppa idévärld vi måste utgå från för att förstå L och L:s situation.

@N00dn1k @KGuw Nej, deras sjuka situation är egenskapad, det är inte deras verkliga situation.

@sagajo @KGuw Hur menar du? Vi är ju där vi är. Självklart är L:s situation egenskapad, men det är likväl där de befinner sig. De finns endast som riksdagsparti pga konservativa stödröster. Andra vägval hade självklart kunnat ge en annan situation, men nu är de där de är.

@N00dn1k @KGuw Jag tror inte det bara är stödröster. De är ett gammalt parti, många äldre röstar på dom för att de alltid gjort det och har ingen koll på aktuell politik. Jag tror att fler har koll nu.

@sagajo @KGuw Valanalyserna och senast Sifo visar på annat. Stödrösterna har varit direkt avgörande för att L tog sig över spärren. Sen är självklart inte alla röster stödröster, men tillräckligt många för att det blev direkt avgörande. Partiet byggde ju hela sin existens på regeringsskifte.

@N00dn1k @KGuw Och om de få kärnväljare de har lämnar också?

@sagajo @KGuw Då försvinner givetvis L som riksdagsparti. Vilket inte är att alls osannolikt scenario.

@N00dn1k @KGuw Sen finns det andra dimenation är stödrösterna. L har brutit mot flera löften till medlemmarna. Gäller inte interndemokratin längre, varför ska man gå med i liberalerna då? Man verkar inte heller för liberal politik.

@N00dn1k @KGuw Att bli handlingsförlamad på grund av konservativa stödröster är en återvändsgränd tror jag.

@KGuw det känns lite som att vara mitt i ett gisslandrama ärligt talat.

@KGuw man undrar ju vad Pehrson håller på med. Menade inte vad han sa? Eller testade han bara? Retade det stora elaka monstret för att se var gränsen går? Nu har han satt sig i sitsen att Sd i stort sett måste godkänna vad han säger, annars…

@KGuw Man blir så imponerad av det statsmannamässiga agerandet. Det är synd att kalla det lekstuga, men jag hittar inga andra ord.

@KGuw Just nu känns det som att bo i the twilight zone i Sverige. Finns det nåt som är på riktigt? Är detta ” man säger en sak före valet och en annan sak efter valet och en tredje sak före Landsmötet”? Väntar m spänning på nästa sak han kommer att säga.

Sign in to participate in the conversation
Mastodon.se

For membership you must write a short motivation to prove you're not a robot. If you're outside of Sweden, or don't speak Swedish, please explain why you should have an account on this instance. Please read the server rules.